Perfecte Nanny

Full body control

Dat ik van wandelen en samen met mijn beste vriend van buiten spelen houdt zal u vast niet verbazen, want u zal het wel merken aan de komende schrijfsels. Het op zoek gaan naar verrassende ontmoetingen binnen de natuur levert bij regelmaat best leuke ideeën op, doch wordt je aandacht soms aangetrokken door iets geheel uniek, een gebeuren dat waarschijnlijk heel gewoon is voor mij, maar juist die specifieke kleine dingen waar de gewone mens nauwelijks of geen aandacht voor heeft.

Van muggen die me rond het hoofd zoemen, daar heb ik het niet zo mee, maar tussen het hoge gras of een groentetuin te zitten en te genieten van bijen, hommels en fladderende koolwitjes, dat geeft mij echte voldoening. Dan merk je plots iets ongewoons: een rups op een net van gesponnen eitjes. Dat noem ik dan, een wonderbaar moment.

De naam wijst op zich: het koolwitje is verzot op de groentesoort onder de noemer kool, en daarin is hij zeker niet kieskeurig.

Een bioscoop aandoen om een sience-fiction te gaan zien, neen dat kan mij niet boeien, maar de tragedie die zich binnen de kleine wereld van de grote natuur afspeelt, eens temeer.

 The body-snatchers or body Invadors: Je denkt zo van oké, een filmpje van een sluipwesp die een rups van binnen vult met zijn rups-etende kindermaden.

Maar dan…

Dit is informatie die jij zonder twijfel vast en zeker moet weten. De maden komen naar buiten en nemen vervolgens ‘full body control’ over van de arme rups. Ze infecteren het brein met een geheimzinnig sluipwespenvirus zodat de rups niet langer voor zichzelf zorgt, maar voor de maden die even daarvoor doodleuk uit zijn lichaam kwamen kruipen. Hij spint een lief dekentje voor de maden en offert zijn lichaam verder op. Dus wespen hebben een virus afgericht dat precies doet wat de wesp wil. Hoezo geavanceerd.

Welke viroloog kan ons even verzekeren dat het géén kwestie van tijd is voordat dit soort dingen ook in de mensenwereld gaan voorkomen.

En nog wat meer informatie over de symbiotische samenlevingsvorm tussen de sluipwesp en het virus. Maakt het allemaal niet minder eng. Het virus heeft zoveel DNA-paren dat het eigenlijk meer een slim beestje is dan een virus. De theorie is, dat het virus ontstaan is uit DNA-materiaal van de wesp zelf en niet uit een gebruikelijke gene-pool ‘Der Virii’ komt.

Bron