Spinnen in de tuin

Voor iemand die veel in de natuur vertoeft zal het reeds opgevallen zijn dat er aardig wat spinnen in hun gebruikelijke habitat vertoeven, De ene soort maakt gebruik van trechtervormige webben, een andere met een woontunnel en dan onze alom gekende kruisspin die er eentje bouwt in de vorm van een wiel. Ook bestaan er onregelmatige webben, die worden over de bodem of horizontaal op planten gespannen om kruipende insecten te vangen, zoals bijvoorbeeld het web van de grijze huisspin. Eveneens ook merkwaardig om te vernoemen, bestaat er ook een soort die helemaal geen web maakt, maar vanuit een hinderlaag gewoon een voorbijvliegend insect uit zijn dolle vlucht grijpt.

Gewone komkommerspin (Araniella cucurbitina)
Gewone Strekspin (Tetragnatha extensa)
Gewone Hooiwagen (Phalangium opilio)

Op die ene crabspin na, blijft het er voor al die andere spinnen niets anders over dan: Leven aan een zijden draadje

Meestal ben ik vrij voorzichtig als ik over een pad of weg wandel, maar die bewuste middag toen ik dus nog wat wortelresten van die zonnewinde ging verwijderen, had ik prijs. In de ene hand een drinkbus met lekker vers water, in de andere hand mijn digitale vriend, al wandelend en niets vermoedend recht op een web, met een in het midden zittende kruisspin volledig in mijn gelaat kreeg geplakt. Ik kan je verzekeren, … dat is keihard verschieten, zeker als je die kruisspin ziet kijken!

Deze spinnen weven hun web in de nazomer en herfst boven paden. Kruisspinnen zijn dus dagelijks bezig met het maken en repareren van hun kwetsbare webben, en daarvoor gekend als super wevers.

Van nature uit ben ik niet zo’n bangerik die in de wildste verhalen ga geloven dat zo’n spinnetje mij levend zal verorberen, want er zijn tal van misvattingen over spinnen die de wereld werden ingestuurd.

De kruisspin (Araneus diadematus)

Spinnen zijn geen insecten. Spinnen worden door velen verkeerdelijk als insecten beschouwd. Nochtans zijn er heel wat verschillen waar te nemen. Zo hebben spinnen bijvoorbeeld vier paar looppoten en geen drie paar zoals insecten. Het lichaam bestaat slechts uit twee delen (kopborststuk en achterlijf), terwijl dat van insecten uit drie delen bestaat. Spinnen behoren tot de orde van geleedpotigen, insecten tot vliesvleugeligen.

Wist je trouwens dat spinnen hun zijden draad niet alleen gebruiken om hun web te weven? Mannetjesspinnen gebruiken de draden om hun zaad aan het vrouwtje te bezorgen en vrouwtjes om er een nestje van te maken om er hun eitjes in te leggen. Verder worden spinnendraden ook gebruikt in de huisvesting van de spin en zelfs om nieuwe gebieden te koloniseren: jonge spinnen produceren daarvoor een lange spinnendraad die ze laten meevoeren met de wind; uiteindelijk worden ze zelf mee de lucht ingetrokken en kunnen zo meerdere kilometers afleggen.

Een christelijke legende

Vanuit het web tussen twee struiken kon de spin zijn ogen niet geloven. Zij zag, bijna tweeduizend jaar geleden, de soldaten zonder mededogen dobbelen om het geweven kleed van de veroordeelde. In doodsstrijd hing deze aan het kruis. Het bloed liep van de doornenkroon over zijn gezicht. Hij werd belaagd door vele vliegen die zich te goed deden aan het geronnen bloed. Jezus had duidelijk last van het gekrioel van de insecten. De spin kreeg medelijden en kroop uit haar web, liep naar het kruis en omhoog naar het gezicht. Zorgvuldig weefde zij draad voor draad een web rond het hele hoofd. Zij spon de draden zo nauwgezet, dat het gezicht een grijze waas kreeg.

Toen de spin klaar was liep zij rustig naar beneden. De zon scheen toen zij over de grond terugliep naar haar eigen web. De spin draaide zich om en keek omhoog. Ze zag dat de vliegen zich boos maakten omdat ze door het web het bloed niet meer konden bereiken. Het leek of Jezus dankbaar naar haar glimlachte. Op dat moment viel de schaduw van het kruis precies op de rug van de spin. Het leek of er in haar oor gefluisterd werd: “Dank je wel, spin, voor je goede zorgen.”

Rustig en tevreden liep de spin terug naar haar web. Daar aangekomen zag zij dat het kruis op haar schild niet verdwenen was en zij realiseerde zich dat zij een web had geweven voor een bijzonder iemand.

Het dankbetoon van God voor het mededogen van de spin werd aan al haar nakomelingen doorgegeven. Zij hebben nog steeds een kruis op hun rug en daarom worden ze kruisspinnen genoemd.

[ngg src=”galleries” ids=”4″ display=”basic_thumbnail”]